Finančna pomoč za čebelarje

Kmetijsko ministrstvo je v javno razpravo posredovalo predlog odloka o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v 2023.

Odlok bo podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki so lani zaradi neugodnih vremenskih razmer utrpeli izpad čebeljih pridelkov. Za pomoč so predvidena proračunska sredstva v višini do 190.000 evrov.

Oktobra 2020 je bilo v Sloveniji po podatkih centralnega registra čebelnjakov 11.293 čebelarjev, ki so skrbeli za 213.581 čebeljih družin.

Trenutno deluje 130 profesionalnih čebelarjev, pri čemer jih približno polovica svoje življenje vzdržuje izključno s čebelarstvom. Število ekoloških čebelarjev se je v letu 2020 povzpelo na 88.

Povprečen čebelar je v letu 2020 upravljal s 17,48 čebeljimi družinami.

Prevladujoča metoda čebelarjenja v Sloveniji je uporaba Alberti-Žnideršičevih panjev ali AŽ-panjev, ki predstavljajo dom za kar 90 odstotkov vseh čebeljih družin.

Statistični urad navaja, da je bilo leta 2020 v Sloveniji pridelanih 1.293 ton medu, od tega 34 ton ekološkega medu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content