spot_img

Filmske nedelje v Lutkovnem korak k obnovitvi nekomercialnega filmskega programa v Mariboru

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Filmske nedelje v Lutkovnem so po navedbah organizatorjev prvi korak k vnovični vzpostavitvi rednega nekomercialnega filmskega programa v Mariboru, ki je eno redkih slovenskih mest brez mestnega kina. Potekale bodo v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) z začetkom konec tega tedna, ko bo na ogled izbor slovenskih kratkih filmov.

Od propada Udarnika Maribor mestnega kina več nima

Odkar se je pred petimi leti zaprl kino Udarnik, je Maribor brez mestnega kina. Občina je letos storila korak naprej in nabavila digitalni projektor, ki je zdaj nameščen v LGM.

Konzorcij Film in Maribor je ob podpori občine pripravil program in tako konec tega tedna zaganjajo Filmske nedelje v Lutkovnem. “To je prvi korak k ponovnemu zagonu rednega art kina v Mariboru, ki ga zdaj nismo imeli nekaj let,” je povedal predstavnik konzorcija Žiga Brdnik.

Pojasnil je, da je konzorcij Film in Maribor, katerega člani so tudi nekateri nekdanji člani ekipe Udarnika, nastal prav z namenom, da se v mestu znova vzpostavi kino s kakovostno nekomercialno filmsko produkcijo. “To ni samo art kino, ampak so tudi program za otroke, animirani filmi, dokumentarni filmi, kratki filmi. Hočemo pokazati celoten spekter filmske umetnosti in pripeljati v Maribor filme, ki jih drugače tu ne bi mogli gledati,” je dejal.

V lutkovnem gledališču, a v zunanjem avditoriju, sicer že nekaj poletij poteka Letni kino Minoriti s podobnim programom. Ta je pri občinstvu zelo priljubljen, zato računajo, da bo takšen odziv tudi na Filmske nedelje v Lutkovnem.

Kakšen je predviden program?

Za začetek to nedeljo ob 19. uri napovedujejo “praznik izjemno uspešnega kratkega slovenskega filma”, saj bodo prikazali nagrajence letošnje edicije Festivala slovenskega filma (FSF) v Portorožu. To so filmi Sestre Kukle, Steakhouse Špele Čadež, Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard, Kazenski strel Roka Bička, (Ne)vidni Anžeta Grčarja in Vdor Matevža Jermana in Nika Novaka.

“Kratkemu filmu na ta način izkazujemo spoštovanje in enakovreden položaj s srednjemetražnimi in celovečernimi filmi,” je dejala predsednica Društva za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra Maja Malus.

“Vesel sem, da bodo te vsebine, ki so v mestu doslej manjkale, našle svoj prostor v novo nastajajočem kulturnem centru na Lentu,” je povedal župan Saša Arsenovič.

Območje, kjer se nahaja LGM, namreč z obnovitvijo Minoritske cerkve, Sodnega stolpa in kmalu tudi Vojašniškega trga in uličnih prehodov do tržnice, preostalega Lenta in Glavnega trga po besedah župana postaja novo kulturno središče mesta z raznovrstno ponudbo. Mesto za filmske programe se sicer napoveduje tudi v delu načrtovanega Centra Rotovž, ki naj bi ga začeli kmalu graditi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img