spot_img

Farmadent naj ostane doma

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Državni zbor bo jutri odločal o noveli zakona o lekarniški dejavnosti. Slednja med drugim določa tudi, ali lahko mariborska občina še naprej ostane lastnik Farmadenta. Veletrgovec z zdravili je pomembno mariborsko podjetje, ki letno v mestni proračun prispeva več milijonov dobička. Mestni svetniki so včeraj soglasno sprejel sklep o podpori omenjeni noveli. Tako so poslancem jasno nakazali, da je omenjeno podjetje ključno za mestno gospodarstvo. In čeprav se je župan še pred časom zavzemal za prodajo podjetja, je sedaj po poročanju časnika Večer poslal tudi pismo predsedniku vlade Janezu Janši, v katerem ga poziva, naj Farmadent umesti v kritično infrastrukturo.

Mariborski mestni svetniki so s skupnim sklepom pozvali državni zbor k podpori dopolnjenemu predlogu novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki bi omogočil, da mariborsko farmacevtsko podjetje Farmadent ostane v lasti občine.

Predlog novele SMC določa, da lahko javni lekarniški zavod ustanovi organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil, torej odpravlja prepoved vertikalnih povezav. Prepoved vertikalnih povezav v lekarniški mreži se je sicer uzakonila konec 2016 na predlog vlade Mira Cerarja. Od takrat lekarne ne smejo imeti v lasti veledrogerista, s čimer se je stanje izenačilo z veledrogeristi, ki že pred tem niso smeli imeti v lasti lekarne.

Med drugim pa predvideva tudi deregulacijo lekarniške mreže. Posledično bi se odpiralo še več lekarn v mestih, kjer je večja gostota kupcev, in zapirale lekarne na podeželju.

Tako je na včerajšnji seji Juhart podal predlog, da se mestni svet opredeli do lastništva. Lastništvo občine je ključno pri zagotavljanju stabilnosti cen zdravil kot tudi nemotenih dobav.

V Lekarniški zbornici Slovenije so ves čas kritični do predlaganih rešitev v predlogu novele. Njihovo nasprotovanje predlaganim rešitvam so podprli tako na ljubljanski fakulteti za farmacijo, trgovinski zbornici, pa tudi v skupnosti občin, Ekonomsko-socialnem svetu, koordinaciji zdravniških organizacij, slovenskem farmacevtskem društvu in Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img