Evropa se zapira, kako hudo bo tokrat?

Po Evropi se kljub nasprotovanju dela prebivalstva zaostrujejo ukrepi v boju s pandemijo covida-19. Podatki kažejo, da je širjenje novega koronavirusa še hitrejše kot spomladi, iz številnih držav tako že poročajo o rekordnih dnevnih porastih okužb, alarmantno je tudi število obolelih s covidom-19 v bolnišnicah.

Evropski voditelji so soglasni, da si podobnega zaprtja, kot smo mu bili priča spomladi, evropska gospodarstva ne morejo več privoščiti, saj bi to pomenilo globoko gospodarsko krizo in brezposelnost. Vseeno so ponekod že v veljavi izredne razmere.

Najhitreje se novi koronavirus trenutno širi v Španiji in na Češkem, kjer v 14 dneh na 100.000 prebivalcev naštejejo več kot 300 novih okužb, pa tudi v Belgiji, na Nizozemskem in v Franciji.

Obvezne maske na prostem, zapiranje lokalov

Nekatere države so že uvedla obvezno nošenje mask tudi na prostem, tako je v Španiji, na Slovaškem in v Italiji. Omejujejo se zbiranja, zapirajo se lokali, kavarne, restavracije in nočni klubi. Vrata zapirajo tudi bazeni, savne, fitnesi, omejuje se rekreativno športno udejstvovanje. Marsikje se uvaja policijska ura, ko izhod iz stanovanja brez utemeljenega razloga ni dovoljen.

Enoten odgovor na izzive širjenja koronavirus.

Odločitve o tem, katere območja uvrstiti med z vidika širjenja novega koronavirusa varna ali tvegana, je doslej sprejemala vsaka država članica EU zase, pri čemer pa so nastajale velike razlike in nejasnosti. Zato je nemško predsedstvo Sveta EU pripravilo predlog za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki so mu zeleno luč v torek prižgali ministri EU za evropske zadeve.

Članice so se v bistvu dogovorile za enoten koronski semafor oziroma zemljevid t. i. zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij. Na osnovi podatkov iz držav članic ga bo pripravil in nato redno posodabljal evropski Center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj