spot_img

EU podpisala novo pogodbo o nakupu zdravila za covidne bolnike

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Evropska komisija je s farmacevtskim podjetjem Eli Lilly podpisala dogovor o nakupu zdravila z monoklonskimi protitelesi za zdravljenje covidnih bolnikov. Skupnemu naročilu do 220.000 odmerkov se je pridružilo 18 držav članic EU.

Čemu služi zdravilo proti covidu-19?

“Več kot 73 odstotkov odraslih je zdaj v celoti cepljenih proti covidu-19, ta delež pa se bo še povečal. Vendar cepiva ne morejo biti naš edini odgovor na covid. Okužbe se še naprej širijo ljudje zbolevajo. Nadaljevati moramo preprečevanje bolezni s cepivi in obenem zagotavljati zdravljenje z zdravili,” je ob podpisu pogodbe s podjetjem Eli Lilly povedala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

Zdravilo podjetja Eli Lilly je kombinacija monoklonskih protiteles bamlanivimab in etesevimab za zdravljenje covidnih bolnikov, ki ne potrebujejo kisika, a pri njih obstaja visoko tveganje za hudo obliko bolezni.

V okviru skupnega naročila lahko države članice zdravilo kupijo, če in ko ga bodo potrebovale. To lahko storijo, ko ga bo odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), ki tekoči pregled zdravila še opravlja, ali po odobritvi v posamezni članici. Naročilu se je pridružilo 18 držav članic, ali je med njimi tudi Slovenija, ni znano.

To je tretje skupno evropsko naročilo zdravila za covidne bolnike. Komisija je pred tem pogodbi podpisala s podjetjema Roche in Glaxo Smith Kline.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img