spot_img

Erik Oblak, lastnik največje zbirke likalnikov v Sloveniji

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalni utrip Vam predstavljamo Erika Oblaka, največjega zbiratelja likalnikov v Sloveniji. Njegova zbirka šteje preko 300 primerkov iz 33 različnih držav sveta. Likalnike sicer zbira od svojih mladostniškega obdobja oziroma natančneje kar 54 let. Ciljev za naprej ima ogromno, a pogosto naleti na izredno drage in unikatne primerke, z le nekaj replikami v svetovnem merilu.

Erik Oblak velja za največjega zbiratelja likalnikov v Sloveniji. Ljubezen do likalnikov sicer sega v otroška leta, ko je v eni izmed podeželskih hiš pri družinskih prijateljih naletel na nepoznano stvar, ki mu je takoj padla v oči, kasneje se je izkazalo za gre za likalnik. Prvega je sicer prejel od gospe Lizike Kegelj iz Zamarkove pri Lenartu.

Aktualna zbirka trenutno šteje natančno 363 likalnikov, med katerimi niti enemu enakega para. Oblak sicer razkriva, da se izredno težko odloči za svoj najljubši primerek.
V zbirki je moč zaslediti od predhodnika likalnika, preko 220 let stare kitajske ponve, izredno majhnega, ki tehta le 113 gramov, do najtežjega, ki tehta celo več kot 17 kilogramov.

Do sedaj je izšlo kar nekaj knjig o likalnih, a večinoma le založb iz tujine. Edino slovensko knjigo o njihovi zgodovini in uporabi je izdal prav Oblak v sodelovanju z Manico Hartman, dokumentalistko in vodnico po zbirkah enote Ormož Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.
Eden izmed redkejših primerov je iz leta 1670 leta, z kovinsko kroglico v notranjosti, za katero stoji prav posebna anekdota iz časa grajskega življenja. Oblakova strast bodo nedvomno ostali likalniki, prav gotovo pa ima v mislih že nove primerke za še dodatno popestritev svoje veličastne in unikatne zbirke.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img