Kot je že včeraj pojasnil predsednik vlade Janez Janša so angleški sev novega koronavirusa v soboto odkrili pri državljanu Kosova, ki je v Slovenijo prišel iz Belgije. Nov sev je zaradi mutacije agresivnejši, za potrjevanje njegove prisotnosti pa je potrebno uporabiti drugačne teste.

Ker gre za novo obliko virusa, sta njegova kužnost in smrtnost še neznanka. A prvi podatki kažejo, da naj bi se angleški sev širil hitreje. Slovenija vse do nedavnega sicer ni imela možnosti preveriti prisotnosti angleškega seva novega koronavirusa.

S pridobljenimi testi bodo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sedaj testirali nekatere vzorce, ki jih je inštitut zbral v preteklih tednih. Tako bo mogoče ugotoviti, ali je bil sev v Sloveniji prisoten že prej.

Za zaščito pred angleškim sevom koronavirusa veljajo enaka splošna priporočila o nošenju mask, razkuževanju rok, socialni distanci in podobno.

Evropski center za obvladovanje bolezni je sicer tveganje, povezano s širjenjem bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa, dvignil z visokega na zelo visoko, kar pomeni, da morajo države spremljati prisotnost teh sevov in bolnišnice pripraviti na večji priliv bolnikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj