Epidemija in z njo povezani ukrepi so še najmočneje prizadeli najranljivejše člane družbe. Med njimi so tudi invalidi, ki se že v običajnih razmerah soočajo s številnimi težavami, z zaostrovanjem ukrepov in slabšo dostopnostjo znanstvenih storitev pa so njihovi problemi še toliko večji.

V Medobčinskem društvu delovnih invalidov Maribor priznavajo, da so njihovi člani zaradi trenutne epidemije v skrbeh. Trg dela je že tako pod velikim pritiskom, napovedujejo se odpuščanja in zapiranja podjetij, tudi tistih, ki zaposlujejo invalide. Ti so bili v običajnih razmerah navajeni, da so na društvih dobili vse potrebne informacije, zdaj jim je to onemogočeno.

Ker gre za druženo skupino, ki pogosteje potrebuje zdravstveno oskrbo, se težave pojavljajo tudi na tem področju. Dostop do zdravstvenih storitev je omejen, zdravilišča so zaprta. Invalidi, tako tisti zaposleni in tisti, ki so že v pokoju, sicer pozdravljajo ukrepe vlade, ki skuša vsaj nekoliko olajšati življenje v času epidemije, a solidarnostni dodatki nisi dolgoročna rešitev.

Trpi tudi delovanje društev. Zaradi omejitev in ukrepov so odpadle tudi dejavnosti, ki so omogočile financiranje društev. Da so razmere kritične je sicer že v začetku decembra lani opozoril tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Epidemija naj bi po mnenju sveta še dodatno razkrila pomanjkljivosti v podpornih sistemih kot tudi v sistemu zdravstvenega in socialnega varstva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj