Epidemija prizadela najbolj revne

0
15

V današnji rubriki Regionalno srce Vam predstavljamo naraščanje povpraševanja po materialni in psihosocialni pomoči na območju Mestne občine Maribor. Za širšo območje občine na področju zagotavljanja prepotrebne pomoči skrbi tudi Nadškofijska karitas, kjer beležijo velik prirast števila ljudi, ki pomoči pred epidemijo niso potrebovali. V zelo negotovem položaju pa so tisti najbolj socialno ogroženi, katerih status je epidemija le še poslabšala.

Po pomoč se na Nadškofijsko karitas Maribor v obdobju epidemije obrača vse več ljudi, tudi tistih ki pomoči pred zdravstveno krizo niso potrebovali. V slabega pol leta je v sklopu svetovalne pisarne pomoč prejelo že skoraj 4000 ljudi.

Opažajo veliko nekdanjih rednih prosilcev, ki so oglasili po nekaj letih, vse bolj pa je poleg materialne prisotna psihosocialna stiska. V zadnjem letu se pojavlja tudi veliko novih prošenj, predvsem za materialno pomoč in pomoč s pogovorom zaradi razpada družin ali družinskega nasilja v času epidemije.
Letos beležijo večje povpraševanje po pomoči, v primerjavi s prejšnjimi leti. Na Karitas pa se obračajo predvsem posamezniki ob izgubi zaposlitve, samozaposleni, delavci iz tretjih držav z družinami, ki so ostali brez dela, delavci na čakanju, zaposleni z minimalnimi dohodki ali pa takšni, ki le za malenkost presegajo cenzus za uveljavljanje socialnih pomoči.

Že nekaj časa na mariborski karitas v sodelovanju s tremi mariborskimi Lions klubi izvajajo projekt Donirana hrana, kateri presega zgolj transfer materialne pomoči, saj gre za redno socialnovarstveno storitev tistim družinam in posameznikom, ki to potrebujejo, skupaj s podporo individualnega svetovalnega dela z njihovimi prostovoljci.

Čas epidemije ter nujnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa je že tako šibke člene v naši družbi še dodatno prizadel, stiske najbolj ranljivih pa so se s tem še okrepile. Ob tem se poraja vprašanje kakšno stanje nas čaka po končani epidemiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here