V današnji rubriki Regionalna preskrba vam predstavljamo sektor vinarstva med epidemijo. Pogovarjali smo se z lastnikom posestva Sončni Raj Bogdanom Makom, ki je izpostavil problematike tega sektorja, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa. Ocenjuje pa, da bo oživitev dejavnosti, ki trenutno še vedno predstavljajo epidemično rizičnost, trajala še kar nekaj časa.

Epidemija je sektor vinarstva oz. vinarskega turizma izredno prizadela, Ukrepi za zajezitev koronavirusa so bili od lanskega februarja bolj ali manj tako rigorozni, da je večina sektorja praktično zastala.

Izpad dohodka je turbulentnemu letu primerno velik, Fontana vin v Vodolah pa pri tem ni izjema. Veliko vinarjev je med epidemijo uvedlo spletno prodajo izdelkov oz. storitev, kar pa je le delno zakrpalo globoke finančne luknje, ki se je nabrala tekom izrednih razmer.

Veliko zaposlenih v kritičnih sektorjih je zaprosila in kasneje tudi prejemala sredstva v sklopu interventnih ukrepov za zaposlene, ki svoje dejavnosti zaradi epidemije ne smejo opravljati, ali je njihovo poslovanje bistveno nižje, kot v normalnih razmerah. V fontani vin v Vodolah, kljub izrednim razmeram,  niso časovno prestavljali načrtovanih investicij.

Pristojni organi na tem področju vedno več propagirajo lokalno pridelavo izdelkov, kar pa vinarskemu sektorju med epidemijo ni pomagalo, zaradi zaprtja oz. ustavitve celotnega sektorja.

Ob tem se že poraja vprašanje, kaj se bo zgodilo z več kriznimi sektorji na področju kmetijstva, ko država pomoči po epidemiji ne bo več zagotavljala.

Po besedah lastnika Posestva Sočni raj Bogdana Maka bodo preživela le tisti, ki si bodo finančno opomogli brez pomoči države, ob pa si želi, da se ukrepi sprostijo do te mere, da bodo lahko normalno poslovali tako pridelovalci kot ponudniki vin.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here