Poslanke in poslanci bodo s premierjem Janezom Janšo ob začetku današnjega zasedanja razpravljali o predlogu deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2024. V nadaljevanju pa jih med drugim čaka tretja obravnava predloga pokojninske novele.

Razpravljali bodo o ključnih temah, med drugim tudi o predsedovanju EU

Predlog deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2024, ki se osredotoča na ključne politične teme v naslednjem obdobju in tudi na predsedovanje Slovenije Svetu EU, so pred tem potrdili pristojni odbori. Poslanci bodo o deklaraciji predvidoma glasovali zvečer, pričakovati je, da jo bodo potrdili.

Tretjič bodo obravnavali predlgo pokojninske novele

Zvečer bodo dokončno odločili tudi o predlogu pokojninske novele, ki določa krajše prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske. Po predlogu se bo končalo 1. januarja 2023, ne pa šele dve leti pozneje. V SAB, kjer so vložili predlog, so se sprva zavzemali za tri leta krajše prehodno obdobje, a so potem z vlado dosegli soglasje za zdajšnji predlog rešitve. Predlagana novela, za razpravo o kateri so sicer danes predvideliskorajšest ur, poleg tega predvideva tudi zvišanje najnižjih invalidskih pokojnin.

Na dnevnem redu današnjega dela seje je tudi tretja obravnava predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu, ki jo je v zakonodajni postopek vložil DS in na seji v začetku meseca nekoliko dopolnjen. Z novelo bi določili pravico do denarnega nadomestila med začasno zadržanostjo od dela za starše, ki sobivajo ob bolnih otrocih v bolnišnici ali zdravilišču. Podporo predlogu pa so napovedale vse poslanske skupine.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here