Vlada Republike Slovenije pripravlja že osmi protikoronski zakon, s katerim želi ublažiti posledice ekonomije za gospodarstvo in prebivalstvo. Poleg že znanega ukrepa delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo doma, je vlada predvidela tudi ukrep subvencije dviga minimalne plače.

PKP8 je po besedah predsednika vlade Janeza Janše namenjen ohranjanju kondicije slovenskega gospodarstva in ohranitvi delovnih mest. Vlada s predlogom novega paketa ukrepov naslavlja tudi probleme, ki bi jih del gospodarstva utegnil imeti zaradi obveznega dviga minimalne plače.

Minimalna plača se oblikuje na podlagi izračuna minimalnih življenjskih stroškov in mora biti po zakonu najmanj 20 odstotkov višja od izračunanih stroškov. Nova minimalna plača bo tako znašala 1.024,24 eurov bruto.

Država naj bi tako na ta način prevzela približno 40 odstotkov bremena dviga minimalne plače. PKP 8 ob tem predvideva tudi delno subvencioniranje dela s skrajšanim delovnim časom tudi za nosilce kmetijskih dejavnosti, ki zaposlujejo osebe na podlagi pogodbe o zaposlitvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj