Kidričevski proračun za letošnje leto je na odhodkovni strani zakoličen pri skoraj enajstih milijonih evrov, ob tem pa načrtujejo za dobrih devet milijonov evrov prihodkov. Gre za občutno višji proračun, saj je realizacija v minulem letu namreč znašala nekaj manj kot sedem milijonov evrov. Nekatere evropsko sofinancirane projekte so bili primorani preložiti v letošnje leto, za katerega župan Anton Leskovar napoveduje številne strateško naravnane projekte v vrednosti več milijonov evrov.

Občina Kidričevo je v zadnjih letih na področju investicij naredila določen napredek, kar se tudi odraža v na več ravneh. V letu 2020 so, kljub zaostreni epidemiološki sliki, uspeli realizirati večino zastavljenih ciljev. Še višje zastavljenih ciljev pa se nadejajo v letu 2021, saj načrtujejo precej višje odhodke kot lani, pri čemer bo kar 6,5 milijona evrov denarja namenjenega za naložbe.

Župan Anton Leskovar napoveduje eno bolj investicijsko naravnanih finančnih perspektiv v celotni zgodovini občine.  Nekaj več kot 1,3 milijona evrov so v proračunu predvideli za gradnjo kolesarskih poti, pri čemer naj bi skoraj 700.000 evrov počrpali iz evropskih virov.

Občina uspešno sodeluje na evropskih projektih. Obetajo si za 2,7 milijona evrov evropskega denarja, za pokritje primanjkljaja načrtujejo skoraj 1,5 milijona zadolževanja, ostalo bodo pokrili s presežkom iz preteklega leta. Za dokaj majhno občino so to, v primerjavi z določenimi večjimi občinami z manj počrpanimi evropskimi sredstvi, zavidljive številke.

Letos bodo denar porabili za izgradnjo komunalne in prometne infrastrukture, s čimer bodo dodatno spodbudili podjetniške pobude, s tem pa hkrati povečali možnosti zaposlovanja v podjetjih, ki bodo zrasla na tem območju.

Gradnja dolgo pričakovane obvoznice bo pomembna predvsem za lažji dostop do industrijske cone, kjer med drugim delujeta veliki podjetji Talum in Boxmark. Gre za naložbo države v vrednosti skoraj 15 milijonov evrov, od tega bo skoraj polovico denarja prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj