Državni zbor bo razpravljal o interpelaciji ministrice za izobraževanje Simone Kustec

0
13
dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Ljubljana, DZ. Kandidatka za ministrico za izobrazevanje, znanost in sport Simona Kustec.

Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ki so jo v DZ vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Kot kažejo napovedi, bo ministrica interpelacijo najverjetneje prestala. Za razpravo je sicer predvidenihskoraj 16 ur.

Seja bo delno izvedena na daljavo, kar pomeni, da bo del poslancev, ki jim je bila odrejena karantena ali so v samoizolaciji, sejo spremljalo na daljavo, preostali pa bodo fizično navzoči v DZ.

Kakšen je terminski plan poteka interpelacije?

Prve pol ure bo namenjene obrazložitvi predloga interpelacije, ministrica bo imela za odgovor na voljo 20 minut, nato pa bodo sledili predstavitve stališč poslanskih skupin in razprava poslancev. Glasovanje je predvideno po koncu razprave.

Za razrešitev je potrebnih vsaj 46 glasov. Zdaj kaže, da jih predlagateljice, ki imajo same 39 poslancev, nimajo dovolj. Kustečeva lahko računa na podporo koalicijskih SDS, SMC in NSi. Prvak SNS Zmago Jelinčič je povedal, da je sicer kritičen do ministričinega dela, a interpelacije poslanci SNS ne bodo podprli. Poslanska skupina DeSUS bo svoje stališče predstavila na seji. Ni pa nujno, da bodo glasovali enotno. Poslanca manjšin običajno ne želita biti jeziček na tehtnici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here