Državni ukrepi bodo ključni pri ohranitvi delovnih mest

0
15

Kriza zaradi epidemije novega koronavirusa se pozna tudi v ogromnem prilivu brezposelnih. A kljub temu na zavodu za zaposlovanje ugotavljajo, da je glede na september število prijav zaradi stečajev ostalo enako, skupaj je brezposelnih 83 654, kar je 0,1 odstotek manj kot prejšnji mesec.

Kljub vnovični ohromitvi države število brezposelnih ne narašča tako naglo kot bi brez državnih ukrepov. Subvencionirano čakanje na delo doma in skrajšan delovni čas so po nekaterih ocenah tako pomagali k ohranitvi več tisoč delovnih mest.

V Mariboru so odpuščanje napovedali tudi v večjih podjetjih kot sta TAM Europe in Cimos. Po nekaterih podatkih naj bi brez dela ostalo več kot 300 ljudi. Še večje stiske so pri mikro in malih podjetjih, ki ne premorejo večjih prihrankov, da bi dobre delavce lahko ohranili.

Kljub državnim ukrepom za pridobivanje covid kreditov, pa majhna in mikro podjetja le redko lahko pridobijo finančna sredstva.

Vse območne službe Zavoda za zaposlovanje so imele na letni ravni večjo brezposelnost. Podatki za julij kažejo, da se je brezposelnost v primerjavi z julijem lani povečala v Kranju, in sicer za kar 47,2 odstotka, sledi  Koper s 37,8 odstotnim povečanjem in Ptuj, kjer je bilo julija 2020 34,5 odstotkov več brezposelnih kot lani. V Mariboru jih je bilo 20 odstotkov več.

V oktobru pa se je zmanjšalo tudi povpraševanje po delavcih. Oktobra so preko zavoda za zaposlovanje razpisali 9.962 prostih delovnih mest, kar je četrtina manj kot septembra in 15,7 odstotka manj kot oktobra 2019. Največ krat so povpraševali po delavcih s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti.

Ukrepe za čakanje na delo doma koristijo številni delodajalci. Po junijskih podatkih je bilo 195.651 zaposlenih na čakanju na delo doma, kar je skoraj četrtina vseh delovno aktivnih. Vprašanje, ki ostaja pa je, koliko med njimi bo delo ohranilo, ko bo država takšne ukrepe nehala financirati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here