Predlaga se, da ga se upošteva tudi mnenje interesne skupine negospodarskih dejavnosti, ki se pridružuje oceni strokovnih združenj in civilne družbe, da novela strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda.

Kaj določa zakon o vodah?

Zakon določa, da se na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajočih jezer med drugim dopušča tudi gradnja objektov, ki se skladno s predpisi, ki urejajo gradnjo objektov, razvrščajo med enostavne objekte, ter gradnja objektov v javni rabi v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov, so v predlogu za veto spomnili v interesni skupini.

S tem se po navedbah interesne skupine odpira vrata množični gradnji objektov v javni rabi po veljavni gradbeni zakonodaji, ki bi jih bilo po novem možno graditi le z izdajo vodnega soglasja Direkcije RS za vode in mimo prostorskega načrtovanja s področja upravljanja voda. To lahko po njihovem privede do nepopravljive škode za pitno vobdo, ekosisteme in zdravje ljudi po vsej Sloveniji in je v nasprotju z ustavnimi pravicami.

O vsebini novele številna nasprotujoča si mnenja

Novela zakona o vodah je že pred sprejemom v DZ, kjer je bilo s strani opozicije slišati kritike do sprememb, povezanih s posegi na vodna in priobalna zemljišča, delila javnost. Čeprav sta okoljsko in gospodarsko ministrstvo enega od spornih členov umaknila, strokovna združenja in nevladniki z novelo niso zadovoljni. Gibanje Zdrava družba je začelo celo z aktivnostmi za razpis zakonodajnega referenduma.

Pristojna komisija DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je sicer v okviru zakonodajnega postopka podprla predlog novele zakona o vodah. Zdaj bo še pred današnjo izredno sejo DS morala svoje povedati o predlogu za odložilni veto. Če ga bo DS nato podprl, bo o noveli zakona vnovič odločal DZ, pri čemer bodo za sprejem zakonske novele zdaj potrebni glasovi večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Prejšnji teden je na glasovanju v DZ sicer novelo podprlo 44 poslancev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj