Državni proračun v prvem polletju z 1,9 milijarde primanjkljaja

0
124

Državni proračun je imel v prvi polovici letošnjega leta približno 5,4 milijarde evrov prihodkov, kar je za 25,3 % več kot v enakem obdobju lani. Odhodki državnega proračuna so v prvih šestih mesecih znašali približno 7,3 milijarde evrov, kar je za 18 % več kot v enakem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna je znašal 1,9 milijarde evrov.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljajo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvem polletju zabeležila približno 10,38 milijarde evrov prihodkov in 12 milijard evrov odhodkov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here