Država v sklopu letnega programa športa namenja 3,2 milijona evrov za obnovo Dvorane Tabor

0
56
Ena od prioritet za izpeljavo OEFM je dotrajana dvorana Tabor.

Investicija naj bi bila izvedena v okviru obnove športne infrastrukture za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) 2023. Kdaj se bodo začela dela, še ni znano, na občini pa upajo, da bodo zaključena v letu 2022.

Invsticija je razdeljena v več faz

“Za obnovo Dvorane Tabor pripravljamo načrt izvedbe po fazah na osnovi že pridobljenega in aktiviranega gradbenega dovoljenja in tudi projektno nalogo za nadgradnjo projektne dokumentacije po fazah. V načrtu bomo opredelili, katera dela bodo izvedena v posameznih fazah,” so za STA ta teden povedali na občini.

Zdaj čakajo na pravno osnovo o zagotovitvi s strani države obljubljenih sredstev, zatem pa bodo morali najprej pripraviti rebalans proračuna občine in nato izvesti javno naročilo za izvedbo prve faze obnove.

Olimpijski festival evropske mladine (Ofem), na katerem pričakujejo več kot 3000 mladih športnic in športnikov iz vse Evrope, naj bi Maribor gostil julija 2023. Kot je nedavno poročal časnik Večer, je bilo državno sofinanciranje obnove športne infrastrukture v mestu pogoj za podpis pogodbe z Evropskim olimpijskim komitejem za organizacijo tega festivala.

MIZŠ: Pozitivni učinki so večplastni

“Pozitivni vidiki organizacije ene izmed največjih mednarodnih športnih prireditev so zagotovo večplastni, pričakovani pozitivni vplivi pa se nanašajo na več delov družbenega življenja … Dejstvo je, da je infrastruktura Športnega parka Tabor Maribor stara in nujno potrebna posodobitve oziroma obnove.

Na podlagi podatkov iz razvida javnih športnih objektov in površin za šport v naravi izhaja, da je posodobitev takšnega športnega kompleksa potrebna tudi zaradi skladnega razvoja države in je zato v javnem interesu, saj navedeno športno infrastrukturo uporablja širša podravska regija,” pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Investicija znaša okoli 9 milijonov evrov

Po najnovejši projektantski oceni bo celovita prenova dvorane Tabor po navedbah Večera stala slabih devet milijonov evrov, pri čemer so gradbeno-obrtniška dela ocenjena na 7,4 milijona evrov, fasada na 958.000 evrov, notranja oprema pa na 362.000 evrov. Kaj točno bo obsegala prva faza obnove, zaenkrat še ni znano.

Najbolj potrebne prenove so po besedah podžupana Sama Petra Medveda garderobe in izolacija, nezadostna je tudi požarna varnost. Zaradi slednje je v gradbenem dovoljenju predvidena dozidava dvorane na vzhodni strani, ki pa po poročanju Večera ne bo prinesla bistvenega povečanja zmogljivosti dvorane.

V Dvorani Tabor, ki je bila zgrajena leta 1984, je skupno 118 prostorov, od tega je športnikom namenjenih 9500 kvadratnih metrov površin v dveh dvoranah. Glavna dvorana je najbolj primerna za košarko, odbojko, badminton, kondicijske treninge in večje prireditve, dodatna dvorana pa za namizni tenis in fitnes, v njej je tudi kegljišče s šestimi stezami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here