spot_img

Država preverja interes za cepivo covid 19

V zadnjem tednu

Na spletni strani e-uprava je na voljo spletni obrazec, s katerim lahko državljani izrazijo interes za cepljenje proti covidu-19.

Vlogo so pripravili na ministrstvu za javno upravo na prošnjo ministrstva za zdravje in stroke, je na vladni novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Oddaja vloge je po njegovih besedah preprosta, zahteva osnovne podatke, podobo kot pri spletnem nakupovanju in je tudi brezplačna.

S pomočjo dveh obrazcev bodo zbirali interes državljanov za cepljenje. Če bo posameznik oddal vlogo s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila oz. digitalno identiteto, bo sistem sam izpolnil večino podatkov v obrazec iz uradnih evidenc.

Kvalificirano digitalno potrdilo je trenutno mogoče dobiti le osebno na upravnih enotah. A Koritnik pravi, da intenzivno razmišljajo o drugih načinih za pridobitev potrdila, denimo prek videokonferenčne identifikacije, kot jo poznajo v nekaterih drugi državah, ali z vključitvijo drugih vložnih točk.

Vlogo lahko oddate s pomočjo elektronskega podpisa; Vir: gov.si

Brez uporabe svoje e-identitete pa bo posameznik moral vlogo izpolniti ročno. Ob tem je pozval vse, ki bodo vlogo izpolnjevali, naj bodo previdni pri točnosti podatkov.

Vloga za ročno oddajo interesa za cepljenje; Vir: gov.si

Po uspešni oddaji vloge bo posameznik prejel v svoj elektronski poštni predal potrdilo o oddani nameri za cepljenje. Če bo v vlogo vnesel tudi telefonsko številko, pa bo od NIJZ prejel tudi SMS sporočilo.

Namen vlog je zgolj preverjanje interesa

Minister Koritnik je poudaril, da je zaenkrat namen zbiranja teh vlog le v preverjanju interesa za cepljenje in informiranju teh prebivalcev o nadaljnjih postopkih. O morebitnih sklepih na podlagi vlog – ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne liste – pa bo odločala stroka, je dodal.

O tem, da cepljenje proti covidu-19 potrebujejo predvsem starejši, ki v manjši meri uporabljajo oz. poznajo e-upravo, pa je dejal, da bodo spremljali odzive pri vlaganju interesa ter tudi težave. Tako bodo po potrebi prilagodili možnost glede oddaje interesa.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel