spot_img

Družba Dravske elektrarne Maribor slavi 70 let obstoja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Leta 1918 so slovenski del reke Drave prvič zajezili – z izgradnjo hidroelektrarne Fala – in leta 1978 zadnjič – z izgradnjo hidroelektrarne Formin. V vmesnih šestdesetih letih pa so na njej, ob omenjenih dveh, zgradili še šest velikih hidroelektrarn. Prve elektrarne so v prvih letih delovale kot samostojne poslovne enote. Ideja o združitvi tedanjih elektrarn na reki Dravi v enotno podjetje pa se je prvič pojavila leta 1950.

Od leta 2001 so Dravske elektrarne Maribor del skupine HSE

Vlada Republike Slovenije je dve leti po ustanovitvi Holdinga Slovenske elektrarne, 13. marca 2003, izdala Uredbo o koncesiji za rabo reke Drave za proizvodnjo električne energije in 3. aprila 2003 na podlagi te uredbe za koncesionarja imenovala Dravske elektrarne Maribor.

Z osmimi velikimi hidroelektrarnami na reki Dravi, petimi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami predstavlja družba Dravske elektrarne Maribor danes enega ključnih stebrov slovenske energetike, saj proizvede letno skoraj četrtino vse slovenske električne energije. V obdobju od leta 1951 do danes pa so dravske elektrarne oddale v omrežje skoraj 150.000 gigavatnih ur električne energije, s čimer bi v današnjem času zadostile porabo vseh slovenskih gospodinjstev za obdobje 43 let.

Četudi po letih obstoja in delovanja niso najmlajši, so še vedno polni energije in načrtov za prihodnost. Ker je reka Drava energetsko izkoriščena, snujejo nove projekte za izkoriščanje drugih obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije. Trendi namreč nakazujejo potrebo po doseganju zanesljive in varne oskrbe z električno energijo na stroškovno učinkovit način.

Kakšne so zaveze DEM?

Dravske elektrarne Maribor se zavedajo zavez, ki jih je glede prehoda v nizko-ogljično družbo dala država, in zavedajo se odgovornosti glede varne, zanesljive in zadostne proizvodnje električne energije, do sedanjih in do prihodnjih generacij. Posebno pozornost družba skozi vso zgodovino namenja tudi družbenemu okolju, s katerim sobiva in deli prostor. Nezanemarljiva sredstva so vsako leto namenjena podpori številnih dogodkov in organizacijam v več kot dvajsetih občinah vzdolž reke Drave.

Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor je ob tem povedal: »V družbi se zavedamo, da v okolje in skupnosti veliko vlagamo, a tudi veliko prejmemo. Reka, s katero v energetskem smislu upravljamo, je radodarna do vseh nas. Do tistih, ki imajo v čustvenem in materialnem smislu pri tem manj sreče, gojimo še posebno pozornost in verjamemo, da jim tako z današnjo donacijo kot vsemi ostalimi, ki jih namenjamo skozi leta, vsaj nekoliko polepšamo vsak dan. Naši cilji na vseh področjih, od vzdrževanja in nadgradnje osnovne dejavnosti, do okoljske in družbene odgovornosti so visoko postavljeni, a prepričani smo, da so uresničljivi.«

Z namenom predstavitve družbe in njenih dejavnosti širši javnosti, so danes na trgu Leona Štuklja v Mariboru odprli razstavo Drava, reka, velika kot življenjeZgodovina in pomen Dravskih elektrarn Maribor za regijo in državo, ki bo na ogled do konca meseca.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:12

Stanovalci proti avtobusnemu stičišču na prenovljenem Trgu revolucije

Trg revolucije se nahaja v starem delu Maribora in odpira pot v staro mestno jedro. Najdemo ga na desnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img