Drugi val epidemije domov za starostnikov ni zaobšel

Epidemija koronavirusne bolezni 19 je v tako imenovanem prvem valu vdrla v približno 10% od 102 slovenskih domov za starejše občane. Izkušnje na podlagi domov v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in Metliki kažejo, da se virus znotraj domov hitro širi in povzroča največjo škodo. Pristojni so zagotavljali, da so se iz teh primerov naučili dovolj, da morebitni 2. val epidemije ne bo tako uničujoč.

A vendar se je zgodba o vdoru virusa ponovila. Tokrat je na udaru dom za starejše v Hrastniku. In zgodba se ponovno zaplete pri vzpostavitvi tako imenovanih treh con znotraj doma oziroma premeščanju obolelih stanovalcev v bolnišnično oskrbo.
Po trenutno veljavni zakonodaji Zakona o nalezljivih boleznih v povezavi s Pravilnikom o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje je za obolele s koronavirusno boleznijo 19 obvezna popolna osamitev.

12. člen prej omenjenega pravilnika določa, da se osamitev brez izjeme izvede v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, v posebnem prostoru z zagotovljeno visoko stopnjo varnosti za preprečitev širjenja povzročitelja.

In ravno ne-premeščanje obolelih stanovalcev izven domov za starejše je bila pika na i, zaradi katere se je Skupnost socialnih zavodov Slovenije odločila, da s 1. avgustom zapušča delovno skupino za covid-19.

Vlada je v Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije vključila tudi 31 milijonov evrov sredstev za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, za prihodnji 2 leti. A epidemija svoj pohod nadaljuje, socialno varstveni zavodi pa se z novimi valovi soočajo enako kadrovsko podhranjeni, kot so se s prvim.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj