spot_img

Drag moratorij za kreditne obveznosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Konec marca je stopil v veljavo Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK). Zakon omogoča odlog plačila kreditnih obveznosti podjetjem, samostojnim podjetnikom, zadrugam, nosilcem kmetijskega gospodarstva in tudi drugim fizičnim osebam. Veliko večino vlog so banke prejele v prvem mesecu od veljave zakona.

Banke so tako v prvem mesecu prejele skupaj 22.458 vlog – med njimi so za odlog obveznosti večinoma zaprosile fizične osebe – teh je bilo skoraj 14.702. Sledijo Mikro podjetja in samostojni podjetniki teh je bilo skoraj 3.870. Za odlog je zaprosilo tudi več kot 3600 malih in srednjih podjetij ter 268 velikih podjetij. Skupaj so v prvem mesecu zaprosili za več kot 385,5 milijonov evrov odloženih obveznosti.

Na primeru poglejmo, kaj odlog kredita sploh pomeni. Zakonski par je pred dvema letoma najel stanovanjski kredit v višini 150.000 evrov za dobo 25 let. V dveh letih sta odplačala 8.000 evrov glavnice, tako da preostanek dolga znaša 142.000 evrov. Na banki sta zaradi posledic covid 19 zaprosila za enoletni odlog plačil. Če obresti med odlogom ne plačujeta, imata po enem letu 4.200 evrov dodatnega dolga iz naslova obresti med moratorijem. Pokrijeta ga lahko v enkratnem znesku in nadaljujeta z odplačili preostanka glavnice, ali pa ga banka prišteje preostanku glavnice – njun skupni dolg po novem znaša 146.200 evrov. Ob predpostavki, da se doba odplačevanja ne spremeni, bi se mesečni obrok s 710 evrov zaradi dodatnih obresti v času odloga povišal na 757 evrov.

Odlog pa ne bo edini strošek, nekatere banke in hranilnice bodo zaračunavale tudi odobritev odloga plačila obveznosti, marsikoga pa bo presenetil še strošek, ki ga bo treba poravnati za podaljšanje zavarovanja kreditne pogodbe. Zanimalo nas je tudi ali bo odlog plačila posojila v teh izrednih razmerah vplivali na bonitetno oceno potrošnikov, ki izkoristijo to pravico.

Banke bodo zaradi neplačevanja glavnice ob 385,5 milijonov evrov. Poraja se vprašanje, ali bodo zaradi odloga bile primorane podražiti svoje storitve in kako bo takšen izpad vplival na vse, ki bi v prihodnosti želeli večje nakupe opraviti s pomočjo kreditov.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img