spot_img

Dr. Simoniti in Arsenovič podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž

V zadnjem tednu

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič sta danes, 22. decembra 2021, podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž v Mariboru. Gre za pomemben korak k uresničitvi projekta, ki so ga v Mariboru zasnovali že daljnega leta 2008.

Kaj je ob podpisu pogodbe dejal minister Simoniti?

Minister za kulturo dr. Simoniti je ob podpisu izrazil ponos, da lahko tvorno sodeluje pri tako pomembnem projektu, župan Arsenovič pa se mu je zahvalil za vso podporo in konkreten premik k uresničitvi projekta. Projekt ni izjemen le za mesto Maribor, je povedal Arsenovič, ampak za celotno Podravsko regijo.

Država je namero o sofinanciranju reševanja nevzdržne prostorske problematike knjižnice na Rotovškem trgu doslej izkazala že dvakrat: leta 2008 z uvrstitvijo projekta prenove in oživitve Rotovškega trga z mestno hišo in knjižnico med prioritetne investicijske projekte Evropske prestolnice kulture ter leta 2016 z umestitvijo projekta v takrat veljavni Načrt razvojnih programov 2016–2019. Vendar kljub tem pomembnim korakom ni prišlo do vidnejšega premika k uresničitvi projekta.

Kakšna je časovnica in finančna konstrukcija projekta?

Do leta 2019, ko so projekt na pobudo župana Arsenoviča posodobili in nadgradili – projekt poleg ureditve Rotovškega trga in Mariborske knjižnice obsega tudi izgradnjo razstavišča Umetnostne galerije Maribor in mestnega Art kina, ob ustreznem restavriranju spomeniško zaščitenih objektov. Večletnemu prizadevanju Občine Maribor je letos prisluhnil tudi minister za kulturo dr. Simoniti. Vlada je na predlog Ministrstva za kulturo uvrstila projekt v veljavni Načrt razvojnih programov 2020–2024.

Projekt bo pomembno prispeval k razvoju javne kulturne infrastrukture, saj se bo Rotovški trg vzpostavil kot enovita kulturna celota oziroma kot inovativen center, usmerjen k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije. S centrom bodo med drugim zagotovljeni tudi boljši pogoj za izvedbo Festivala Lent.

Predvidena investicijska vrednost projekta je 25.400.798,30 evrov (vključno z ddv). Ministrstvo za kulturo bo iz sredstev državnega proračuna projekt v obdobju 2021–2024 sofinanciralo z 12,7 milijona evrov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel