dr. Bojana Beovič: “Gre za vrsto virusa, ki se zna spremeniti.”

0
36

Kako dolgo bo trajala epidemija ni odvisno samo od razvoja cepiva in našega spoštovanja ukrepov, pač pa tudi od tega, kako hitro in intenzivno se bo spreminjal novi koronavirus. S prvo infektologinjo v državi, dr. Bojano Beovič, smo govorili tudi o tem, kaj za boj za epidemijo pomeni pojav novih sevov virusa.

Če smo bili v prvem valu epidemije med najuspešnejšimi državami, pa v drugem valu ne dosegamo želenih rezultatov. Epidemija pojenja zelo počasi, z veljavnimi ukrepi zgolj vzdržujemo relativno stabilno stanje.

Pojav novih sevov koronavirusa nam ne bo olajšal naloge. Nove variante virusa bi lahko bile bolj kužne. Težavo bi lahko predstavljale tudi morebitne ponovne okužbe posameznikov, ki so okužbo že preboleli.

Še vedno velja, da so za preprečevanje širjenja virusa najučinkovitejši splošni ukrepi kot so nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok, prezračevanje in razkuževanje prostorov in socialno distanciranje. V Nemčiji so tako že pripravljeni tudi objekti, v katerih bi posamezniki lahko preboleli okužbo. Podobno praksa bi bila po besedah sogovornice učinkovita tudi pri nas.

Za pandemije gripi podobnih bolezni je značilno, da trajajo od dveh do treh let. Nas torej čakata še dve leti ukrepov in restrikcij?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here