spot_img

Dotrajano omrežje in nesoglasja

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenija k skupno 4,2 milijona kilometrov vodovodnega omrežja po Evropi prispeva 29.100 kilometrov vodovoda. Čeprav se zdi številka zanemarljiva v primerjavi s Francijo, ki razpolaga z več kot 900.000 kilometrov omrežja, pa so toliko bolj zgovorni podatki o dolžini omrežja na prebivalca. Ti kažejo, da znaša v Sloveniji dolžina vodovodnega omrežja na prebivalca kar 15 metrov, kar je dvakrat toliko kot v Nemčiji ali Luksemburgu in kar trikrat toliko, kot imajo omrežja v povprečju na voljo Estonci ali Slovaki. A omrežje je dotrajano in nujno potrebno sanacije, pri čemer pa se v Podravju že leta dogovarjajo, a bolj malo dogovorijo.

Območje Spodnjega Podravja leži na vodovarstvenem območju in se že leta spopada z rahlo onesnaženo vodo, kar je posledica zastarelega vodooskrbnega omrežja. In čeprav se Podravski župani že leta dogovarjajo o sanaciji, večjih premikov še niso dosegli.
Občine Spodnjega Podravja pri reševanju vprašanja varne oskrbe prebivalcev s pitno vodo še danes niso na točki, iz katere bi morale kreniti pred približno desetimi leti. A kljub temu so našle vsaj delno rešitev.

Da za obnovo vodovoda in kasnejše morebitno sofinanciranje z evropskimi ali državnimi sredstvi občine potrebujejo projekt, je županom na srečanju v Ljubljani povedala tedanja ministrica za okolje Irena Majcen. Odkar je Majcnova končala svoje ministrovanje, so se na funkciji zamenjali že trije ministri.

Vzoren primer sodelovanja in črpanja evropskih sredstev za obnovo in vzpostavitev vodovoda pa je občina Ormož. V sodelovanju z občino Središče ob Dravi in občino Sveti Tomaž so pridobili več kot 4 milijone evropskih in skoraj 720.000 državnih sredstev.
A veliko del na vodovodnem omrežju jim ostaja. Tako načrtujejo že 3 .fazo, za kar pa imajo že vsa potrebna dovoljenja.

Sodelovanje med občinami je ključ do finančnega uspeha. Namesto individualnega izsiljevanja posameznih županov, bi morebiti z več posluha lahko Podravje po vzoru Ormoških občin posodobilo podravski vodovod že desetletja nazaj.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img