Na zadnji seji mestnega sveta MOM je mestni svetnik iz Liste kolesarjev in pešcev Joisp Rotar podal pobudo o rešitvi problematike dotrajanega razstavnega eksponata lokomotive pred glavno železniško postajo v Mariboru.

Predlog za obnovo, zaščito in vzdrževanje lokomotive v okviru participativnega proračuna zavrnjen. Razlog za zavrnitev, ki ga MOM navaja pa je ta, da se lokomotiva nahaja na zemljišču, ki ni v lasti mariborske občine, prav tako ne lokomotiva, zato se pobudnikom predlaga, da se obrnejo na lastnika, to pa so Slovenske železnice.
Ob tem se sicer pojavlja tudi tretja rešitev, s katero pa se lokalna skupnost verjetno ne bi strinjala.

Vodstvo občine je sicer že kontaktiralo Slovenske železnice, ampak njihova služba, pristojna za železniški muzej je podala odgovor, da nimajo sredstev za obnovo lokomotive.
MOM pa ima na področju železniškega prometa velikopotezne načrte. Z razpisom namreč išče pripravljavca predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta za začetek razvoja t.i. Železniškega trikotnika. Slednji bi bil umeščen na južno stran Europarka, na 6ha površin pa bi zgradili tri železniška postajališča in parkirišče Park and Ride, za namen širitve UKC in Medicinske fakultete.

Na tej lokaciji se načrtuje tudi povezava ulice Ulice Pariške komune na Pobrežje in izgradnja poslovne stavbe Drsi in Slovenskih železnic, ki sta lastnika omenjenega območja. Celotna investicija pa je vredna okoli 10 milijonov evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj