V občini Gorišnica si želijo čim prej zgraditi dom za starostnike. Želja je, da bi lahko postavili dom, ki bi lahko sprejel do 70 posameznikov. Želijo si, da bi lahko njihovi občani starost preživljali doma, ne pa v hrvaških domovih kot je to praksa sedaj.

Na dom trenutno čaka 12.300 Slovencev, nujno bi ga potrebovalo 1200 do 1500 starostnikov. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je napovedalo gradnjo novih domov za starostnike, kar so številne občine uvidele kot priložnost, tako so nov dom napovedali v Markovcih, Destrniku, pa tudi v Gorišnici. Za zagotavljanje strokovne službe bi ponudili možnost sodelovanju tako Ptuju kot Ormožu.

Spomnimo, da je direktorica ptujskega doma starostnikov Jožica Šemnički pred časom zavrnila ponudbo Franca Pukšiča, ki bi želel dom graditi v Destrniku. Svojo odločitev je argumentirala, da vsaka občina svojega doma za starostnike ne more imeti. Finančno strukturo še nimajo narejeno, želijo pa si, da bi našli investitorja ali bi sredstva pridobili na razpisu.

Veliko njihovih občanov svojo starost preživlja v domovih na Hrvaškem. Podatki kažejo, da je v sedmih županijah ob meji s Slovenijo 169 družinskih domov, ki sprejmejo do 20 oskrbovancev in jih Hrvaška uvršča v zunajinstitucionalno varstvo, v njih pa živi več sto Slovencev. Takšnih razmer si v Gorišnici več ne želijo, zato napovedujejo, da bi po optimističnem scenariju z gradnjo začeli že v letu 2022.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here