Dokapitalizacija Marproma za stabilnost podjetja

Mestni svet je soglašal z dokapitalizacijo Marproma s stvarnim vložkom občine v višini 757.200 evrov, kar predstavlja vrednost petih avtobusov. Ti se s tem neodplačno izročajo v last temu javnemu podjetju. Podjetje se je namreč zaradi tople zime in epidemije koronavirusa znašlo v rdečih številkah in se približalo kapitalski neustreznosti.

Mariborski javni prevoznik, ki skrbi tudi za mestna parkirišča, odvoz s pajkom in za smučarsko infrastrukturo na Pohorju, je lani – predvsem zaradi skromne smučarske sezone – ustvaril za več kot 400 tisoč evrov primanjkljaja. Poslovanje podjetja pa je letos prizadela še epidemija, ki je povzročila že za 1,2 milijona evrov izgube.

Z dokapitalizacijo podjetja s stvarnim vložkom se bi izboljšala kapitalska ustreznost ter tržni položaj podjetja.
Podžupan MO Maribor Samo Peter medved pa ocenjuje, da je bila odločitev o podelitvi koncesije za upravljanje smučarske infrakstrukture na Pohorju vseeno pravilna.

Zaradi lanske izgube in še nekaterih drugih dejavnikov je tako osnovni kapital podjetja – 800 tisoč evrov – obremenjen skoraj do polovice, takrat pa bi nastopila kapitalska neustreznost. Zato tudi želi občina podjetje dokapitalizirati s stvarnim vložkom 757.200 evrov, in sicer s prenosom lastništva petih avtobusov, ki so zdaj v občinski lasti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj