Dodatni stroški za stanovalce večstanovanjskih stavb

Vlada je zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sprejela Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Upravniki večstanovanjskih stavb morajo tako ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotoviti razpršilnike za razkuževanje rok. Dodaten oz. nov stroške za stanovalce.

Poraba razkužila bo seveda odvisna od objekta do objekta, koliko bodo stanovalci skrbni in racionalni pri porabi, seveda je treba upoštevati tudi možnost nepotrebnega vandalizma. Prvi vnos bi tako po besedah našega sogovornika zadostoval 1 mesec uporabe.

Upravniki večstanovanjskih stavb so bili z odlokom, ki je začel veljati včeraj seznanjeni v soboto. Vsi upravniki bodo ukrep upoštevali, vendar se je treba zavedati, da ga je nemogoče uveljaviti čez noč.

Za nadzor je pristojen zdravstveni inšpektorat. Če bi se pri nadzoru ugotovilo, da upravnik večstanovanjske stavbe ni ravnal v skladu z odlokom, ga inšpektorat pozove, naj nepravilnosti odpravi in mu določi rok. V primeru pravne osebe se upravniku, ki ne upošteva vladnega odloka, izreče globa 1500 evrov, v primeru samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost ter posameznika pa globa v 500 evrov.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj