spot_img

Do energetske sanacije s koncesijo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Študija upravičenosti podelitve koncesije za izvedbo Projekta energetska sanacija javnih objektov v lastni Mestne občine Maribor je pokazala, da je podelitev koncesije za omenjeni projekt smiselna in upravičena. Mestna občina Maribor bi tako z modelom javno-zasebnega partnerstva želela obnoviti 12 objektov v občinski lasti.

Mestna občina Maribor ima v lasti 139 objektov, od tega jih je veliko starejših ter dotrajanih, energetske sanacije objektov pa zato zahtevajo zelo visoka finančna vlaganja. Zaradi tega prihaja do zamikov vlaganj, ki dodatno povzročajo slabše delovne in bivalne pogoje, predvsem pa višje stroške obratovanja in vzdrževanja.

Mariborska občina je tako naročila Študijo upravičenosti podelitve koncesije za izvedbo omenjenega projekta. Energetske sanacije bi se Mestna občina Maribor sicer lahko lotila tudi s pomočjo kohezijskih sredstev, vseeno pa bi ob tem morala prispevati znaten delež lastnih sredstev.

V kolikor se bi energetska sanacija izpeljala po modelu javnozasebnega partnerstva, bi ta strošek prevzel koncesionar, vložek Mestne občine Maribor pa bi bil slabih 250.000 evrov. Javno-zasebno partnerstvo je ustreznejše tudi iz okoljskega vidika, ugotavlja študija. Zasebni partner namreč predvideva večje prihranke energije in manjše emisije ogljikovega dioksida.

Vlogo za zainteresiranost za izvedbo projekta je sicer v mesecu septembru podala družba Petrol, ki predlaga javno-zasebno partnerstvo s pogodbo 15 let.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img