Digitalna Evropa za vse

Za popolnoma delujoč enotni evropski digitalni trg, ki učinkovito omogoča čezmejno izvajanje pravic državljanov in podjetij, se morajo države članice spoprijeti z več izzivi pri zagotavljanju boljših storitev.

V iskanju rešitev za omenjene izzive, se je januarja 2020 pod okriljem evropskega programa financiranja Obzorje 2020 uradno začel izvajati triletni mednarodni projekt DE4A – Digitalna Evropa za vse, katerega del je tudi Univerza v Mariboru.

Projekt vzpostavlja kulturo soustvarjanja, preglednosti, odgovornosti, zaupanja in stremi k uresničevanju digitalnih načel enkratnosti. Navadnim Evropejcem pa ponuja identifikacijo z uporabo elektronskega podpisa oz t.i. Sigen – CE.

Digitalne tehnologije narekujejo spremembe v razmišljanju in delovanju ljudi ter imajo strateški vpliv na same organizacije. Digitalna preobrazba se odraža v sposobnosti celovitega preoblikovanja poslovnih aktivnosti, Slovenija pa v digitalnem razvoju prav nič ne zaostaja za evropskim povprečjem.

Fokus projekta je oprta in celovita platforma za jav no upravo in inovacije s popolno skladnostjo s predpisi, kot so GDPR, eIDAS, direktiva o storitvah, ki vzpostavlja kulturo soustvarjanja, preglednosti, odgovornosti in zaupanja.

Univerza v Mariboru, točneje Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), bo v sklopu skupine Blockchain Lab:UM in s sodelovanjem Računalniškega centra UM (RCUM), sodelovala na podpori konzorciju pri analizi, oceni in načrtovanju vključevanja tehnologije veriženja blokov (Blockchain) in integracijo le te s tehničnimi rešitvami predpisov, kot so eIDAS, eID itn.

Projekt se je vsebinsko pričel z dvodnevnim uvodnim sestankom in sicer med 28. in 30. februarjem 2020 v Madridu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content