Digitalizacija in robotizacija vinogradništva

Podobno kot vse ostale panoge je tudi kmetijstvo v primežu digitalizacije. Že leta primanjkuje delovne sile, ki bi bila voljna obdelovati zemljo. Tako človeško roko zamenjujejo stroji. V Podčetrtku se je danes odvijal odvijal pomemben vinogradniški dogodek, ki so organizirali zveza društev Vinis, mariborska Fakulteta za kmetijstvo, ljubljanska fakulteta za strojništvo, kmetijski inštitut in podjetje Pek.

Na dogodku so predstavili avtomatiziran modularen robotski sistem Slopehelper, ki predstavlja vinogradniški robotski traktor za trajnostno pridelavo grozdja.
Dodatno so predstavili tudi prototip avtomatiziranega pršilnika za selektivno nanašanje brozge v vinogradih.

Leta 2012 so v kmetijstvo začeli vlagati in se zanj intenzivno zanimati vlagatelji iz drugih panog, kot so tehnološki velikani in start-up podjetja s področja IT. Od takrat se je veliko raziskovalcev ukvarjalo z raznimi laboratorijskimi poskusi, ki bodo pomembno krojili prihodnost kmetijstva.

A starejši večino inovacij ne poznajo, bolj vešči rabe avtomatiziranih naprav so mladi, ki v takšnih strojih vidijo tudi prihodnost kmetijstva.

Računalništvo oziroma prenos podatkov s pomočjo elektronske tehnologije v kmetijstvu še ni prevzelo vloge, kot jo ima v vseh drugih gospodarskih panogah, čeprav razvoj na tem področju neustavljivo prehaja tudi v poljedelstvo, sadjarstvo in živinorejo. Mladi pa takšne načine obdelave zemlje večinoma podpirajo.

Računalniška oprema, satelitska navigacija, informatizacija postopkov v kmetijskih procesih razbremenjujejo človeka težkega dela in skrajšujejo birokratsko delo, delno nadomeščajo tudi intelektualno delo. A človeka ne izpodriva, človek prevzema predvsem nadzor in vse pomembne odločitve.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj