spot_img

Devet let po poplavljanju Drave še brez epiloga v tožbah proti Verbundu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V začetku novembra bo minilo devet let od takrat, ko je narasla reka Drava za seboj pustila ogromno škode na premoženju posameznikov, podjetij, društev, občin in države vzdolž celotnega toka v Sloveniji. Nobena od vloženih tožb proti avstrijski družbi Verbund še nima epiloga, tudi pogajanja države s Verbundom še potekajo.

Posledice poplav leta 2012 še vedno brez sodnega epiloga

Zaradi posledic poplavljanja Drave novembra 2012 so na slovenskih sodiščih oškodovanci iz Slovenije – med njimi so posamezniki, podjetja, društva, občine, zavarovalnice in država – proti upravljavcu hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbi Verbund, vložili okoli 80 tožb. Z njimi so od Verbunda terjali skupno za okoli 107 milijonov evrov odškodnin.

Menijo namreč, da je prav Verbund s svojim ravnanjem in upravljanjem Drave ter na njej zgrajenih akumulacij povzročil velik poplavni val, ki je prizadel občine domala ob celotni strugi reke Drave v Sloveniji, velika škoda pa je nastala tudi v Avstriji. Verbund v postopkih pred sodišči odgovornost za nastalo škodo zavrača.

Največ vloženih tožb obravnava Okrožno sodiščeMariboru. Na vprašanje, zakaj postopki trajajo tako dolgo, je predsednica sodišča Alenka Zadravec odgovorila, da gre za zapletene zadeve. Odvetnik Franz Serajnik ocenjuje, da zadeve zavlačuje tudi Verbund, pa tudi, da primanjkuje sodne prakse na področju upravljanja z elektrarnami.

V nekaterih primerih so obravnave tožb šele na začetku. Tako je bil na Okrožnem sodiščuMariboru sredi oktobra sklican prvi narok v tožbi lastnikov treh stanovanjskih hiš v Dupleku, ki od Verbunda zaradi domnevne odgovornosti za njihovo poplavitev terjajo skupno 138.000 evrov odškodnine.

Njihov zagovornik Davor Ozmec je na osnovi dopolnjenega izvedenskega mnenja, narejenega maja 2019, vztrajal, da če ne bi bilo “viška poplavnega vala, za katerega je odgovorna tožena stranka, te nepremičnine ne bi bile poplavljene”. Zagovornik Verbunda Matej Brajnik pa je ponovil, da kljub obsežnemu gradivu v spisu še vedno ni neposredno izkazano, da bi bilo za nastalo škodo krivo ravnanje Verbunda.

Med oškodovanci je tudi Republika Slovenija, ki je tožbo proti Verbudnu vložila zaradi škode na državni infrastrukturi, a se postopek pred mariborskim sodiščem še ni začel, saj se strani o zadevi že več let pogajata. V začetku letošnjega leta je bila ustanovljena nova vladna medresorska skupina, ki nadaljuje pogajanja s Verbundom.Pogajanja še potekajo, zato novih informacij v tem trenutku še nimamo,” so v zvezi s tem pred dnevi pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Kljub dolgotrajnim postopkom pa tožbam proti Verbundu zaradi poplavljanja reke Drave novembra 2012 ne grozi zastaranje, saj je bilo z vložitvijo odškodninskih tožb v roku zastaranje pretrgano.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img