V domovih za starejše je bilo že pred epidemijo stanje dokaj slabo, namreč vse postelje in sobe so bile zasedene, domovi so bili prenatrpani. Podatki za 1. Val epidemije kažejo, da se je z okužbo srečalo le 10% vseh domov, podatek 2. Vala je ravno obrate, pribl. 10% domov se z okužbo ni srečalo. Podatke o številu  okuženih v domovih, tako stanovalcih kot zaposlenih, pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje nehal dnevno ažurirati že sredi oktobra.

Po podatkih, ki jih lahko najdemo na spletu in z uporabo klasičnega matematičnega seštevanja ugotovimo, da je bilo od začetka epidemije do 25. Novembra skupno število okuženih stanovalcev 5.416, k temu dodamo še 2.086 zaposlenih iz domov za starejše, kar predstavlja pribl. 10% vseh okužb, ki smo jih zabeležili v Sloveniji.

V primeru doma Danice Vogrinec Maribor število 67 vseh okužb predstavlja pribl. 8 % vseh stanovalcev. Če pogledamo po ostalih domovih ugotovimo, da so se srečali s precej večjim deležem okuženih stanovalcev. Najvišjih delež več kot 50 odstoten so zabeležili v Domu pod gorco, nekaj manj kot 50% pa v Domu upokojencev Ptuj.

Največ aktivnih okužb v domovih za starejše, tako med stanovalci kot zaposlenimi so asimptomatske, torej okuženi ne kaže nobenih znakov okužbe. In ravno zato, je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v kratkem napovedalo obvezno testiranje vseh zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj