spot_img

Demografski sklad še neznanka

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ker se prebivalstvo stara in bodo stroški za pokojnine v prihodnjih letih in desetletjih samo še naraščali, je oblikovanje t.i. demografskega sklada v bistvu stvar nujnosti. Potem, ko so se prejšnje vlade bolj kot ne prepirale, ali bi v takšen sklad država investirala oziroma prenesle milijardo ali milijardo in pol državnega premoženja, aktualna vlada razmišlja precej bolj velikopotezno: v Demografski sklad bi prestavili kar pretežni del državnega premoženja, se pravi med deset do petnajst milijard evrov.

Vlada je prižgala zeleno luč za urad za demografijo, ki ga bo vodil minister brez resorja. Ustanovitev urada za demografijo je bila ena od zavez podanih v koalicijski pogodbi. Še preden je demografski sklad ustanovljen, se pojavljajo številne polemike.
Demografski sklad je prioriteta upokojenskega Desusa, s čimer so pogojevali že vstop v koalicijo. Toda ali lahko demografijo zaupamo stranki, ki že nekaj časa buri politično scena zaradi notranjih nesoglasij?

Položaj upokojencev je slab. Po zadnjih podatkih statističnega urada RS je v letu 2014 v Sloveniji živelo pod pragom tveganje revščine približno 290.000 oseb, med temi je bilo 55.000 oziroma skoraj petina takih, ki so bile stare 65 ali več let.

Država namerava v demografski sklad vložiti vse kapitalske naložbe in si tako zagotoviti premoženje kot vir za financiranje pokojninskih (in nekaterih drugih socialnih) potreb, ko bodo zaradi staranja prebivalstva pritiski na državni proračun preveliki, da bi jih ta lahko pokrival. A okoli prenosa premoženje se lomijo kopja, saj številni menijo, da bo končni rezultat nevzdržen pokojninski sistem.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img