spot_img

Delodajalci za prvo polovico leta 2022 napovedujejo 2,8-odstotno rast zaposlenosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Obeti delodajalcev glede gibanja zaposlenosti v prvi polovici leta 2022 so pozitivni, napovedujejo namreč 2,8-odstotno rast števila zaposlenih in predvidevajo približno 33.000 zaposlitev, kaže najnovejša raziskava Zavoda RS za zaposlovanje. Najbolj spodbudne so napovedi v gradbeništvu, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih in gostinstvu.

Kakšni so obeti po panogah?

V gradbeništvu napovedujejo 9,5-odstotno rast zaposlenosti, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kamor sodijo tudi zaposlovalne dejavnosti, 5,6-odstotno rast, v gostinstvu 4,9-odstotno rast, v drugih dejavnostih 4,8-odstotno rast ter v prometu in skladiščenju 4,5-odstotno rast. Delodajalci sicer v nobeni dejavnosti ne napovedujejo upada števila zaposlenih.

Glede na odgovore delodajalcev na zavodu predvidevajo, da bodo v prihodnjih šestih mesecih skupaj iskali približno 33.000 delavcev. Načrti se nanašajo na iskanje delavcev zaradi nadomeščanj (upokojitve, porodniški dopusti in dopusti za nego in varstvo otrok ipd.), začasnih zaposlitev (fluktuacija, sezonske zaposlitve, iztek starih pogodb, poznejše vnovične zaposlitve), določen delež pa tudi na nova delovna mesta.

Delodajalci bodo najpogosteje iskali zidarje, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilce, prodajalce, druge delavce za preprosta dela, natakarje, elektroinštalaterje, skladiščnike, uradnike za nabavo in prodajo ter poklice za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

S pomanjkanjem ustreznih kandidatov so se najpogosteje soočala velika podjetja,

To težavo jih je imelo kar 75,7 odstotka. Med srednje velikimi podjetji se jih je s pomanjkanjem ustreznega kadra soočilo 59,8 odstotka, med malimi podjetji pa 47,8 odstotka.

Največ delodajalcev se je s pomanjkanjem ustreznega kadra soočalo v dejavnostih kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (77,4 odstotka), gradbeništvo (62,1 odstotka), gostinstvo (61,2 odstotka), zdravstvo in socialno varstvo (59,4 odstotka), promet in skladiščenje (59,3 odstotka), druge raznovrstne poslovne dejavnosti (58 odstotkov) in predelovalne dejavnosti (54,2 odstotka).

Dve tretjini oz. 66,7 odstotka delodajalcev meni, da iskanega kadra ni, 18 odstotkov jih ocenjuje, da slabi delovni pogoji (večizmensko delo in delo ob praznikih, vikendih, nizke plače, težko fizično delo ipd.) odvračajo kandidate od prijav na razpisana delovna mesta, 12,7 odstotka delodajalcev pa je ocenilo, da je ključni problem iskanja kadra v neustreznih kompetencah, znanjih in veščinah kandidatov.

Najbolj zaskrbljeni so delodajalci iz gostinstva ter zdravstva in socialnega varstva, več kot 70 odstotkov jih namreč v prihodnosti pričakuje težave z iskanjem kadra.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img