spot_img

Del zemljišča šole v zasebno last?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na mestnega svetnika Mestne občine Maribor Miho Recka se je obrnil svet staršev učencev Podružnične šole Ivana Cankarja Košaki, ki spada pod Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta Maribor. Predstavili so mu zaplet z domnevno prodajo dela parcele šole zasebnemu lastniku v neposredni bližini. Recek je na seji mestnega sveta podal pobudo za rešitev te problematike, na mariborski občin pa zatrjujejo, da zemljišče ne bo prodano.

Starši učencev Podružnične šole Ivana Cankarja Košaki, ki spada pod Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta Maribor so zaskrbljeni nad dogajanjem pri vzgojno izobraževalnem procesu šole in okoljem, v katerem se pouk izvaja.

Na ograjenem šolskem prostoru so pred časom izvajali geodetske merite. Nadalje je bilo ugotovljeno, da zaposleni na podružnični šoli sploh niso seznanjeni z nameni meritev. So pa iz drugih virov izvedeli, da Mestna uprava MOM, s podporo ravnateljice OŠ FRS pripravlja prodajo dela zunanjih površin, ki so v upravljanju šole, zasebniku, ki meji na to zemljišče.

Zasebnik zemljišče domnevno potrebuje, ker objekt, ki ga gradi na sosednjem zemljišču nima dovolj funkcionalnega zemljišča. Gre torej tudi za spremembo javne infrastrukture v zasebno in to v času, ko se število učencev na Podružnici Košaki povečuje. V šolskem letu 2021/2022 sta 1. in 2. razred podružnice Košaki zaradi povečanega vpisa otrok, prvič po 15 letih ločena.

V MO Maribor odgovarjajo, da šola nima v upravljanju celotnega območja, katerega dejansko uporablja za svoje delo. Ogled je bil namenjen določitvi funkcionalnega zemljišča šole ter določitvi vsebine javnega naročila geodetskih storitev, ki še ni bilo izvedeno.

Z namero, da se del javne infrastrukture v dejanski uporabi šole proda niso seznanjeni ne Svet zavoda OŠ FRS, ne Svet staršev OŠ FRS, in ne širša javnost, čeprav gre v obravnavanem primeru za javno infrastrukturo na področju osnovnošolskega izobraževanja, za katero so predpisani postopki razpolaganja – pridobivanja in odtujitve površin. Na mariborski občini pa zagotavljajo, da se je sicer lastnik sosednjega zemljišča marca 2021 zanimal za nakup dela parcele, ki ga uporablja šola, vendar je dobil odgovor, da to ni možno.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img