Del projekta “Cross care” v Mariboru podaljšan do konca leta

»Starejši si večinoma želijo čim dlje živeti v domačem okolju. V Sloveniji in na Hrvaškem izvajajo posamezne segmente storitev oskrbe starejših na domu, vendar je to področje normativno oziroma sistemsko neurejeno, prav tako ni integriranega pristopa s podrobno definiranimi storitvami socialnega in zdravstvenega varstva.«

V dvoletnem projektu »Cross Care«  je šlo za čezmejno sodelovanje Slovenije in Hrvaške, v njem pa so sodelovali  Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Mestna občina Ljubljana, Center za pomoč na domu Maribor, Dom zdravja Čakovec, Ustanova za zdravstveno nego na domu Zagreb ter občina Zagreb.

Projekt Cross Care je potekal v sklopu programa sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška. Financiral se je iz evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 1,095 milijona evrov.

Projekt se je zaključil avgusta 2020, v tem času pa je zagotovil brezplačne storitve fizioterapije 1070 uporabnikov, delovno terapijo za 570, zdravstveno nego za 650 in storitve dietetike za 450 ljudi.

V Mariboru je projekt izvajal Center za pomoč na domu Maribor, kjer so ob koncu projekta sklenili dogovor z Mestno občino Maribor in tako z nekaterimi aktivnostmi še nadaljujejo. Uporabnikom jih bodo tako brezplačno omogočali še do konca letošnjega leta.

IZJAVA: Barbara Žgajner, direktorica Centra za pomoč na domu Maribor

V Mariboru je bilo v projekt CrossCare vključenih: 244 uporabnikov v storitve zdravstvene nege, 112 uporabnikov v storitve dietetike, 64 uporabnikov v storitve delovne terapije ter 153 takšnih, ki so bili v vključeni v storitve fizioterapije. Zato je bil tudi odziv po končanem projektu in možnosti podaljšanja nekaterih storitev izjemen.

IZJAVA: Barbara Žgajner, direktorica Centra za pomoč na domu Maribor

Splošni cilj projekta je bil razvoj in vzpostavitev nove čezmejne strukture sodelovanja za zagotavljanje integriranega pristopa oskrbe na domu, ki združuje storitve zdravstvenega in socialnega varstva. S tem pa dokazati, da so takšne storitve, ki so za uporabnike brezplačne nujno potrebne in bi jih bilo potrebno tudi zakonsko opredeliti. Še ena stvar več, ki bi lahko bila del zakona o dolgotrajni oskrbi na katerega v Sloveniji čakamo že skoraj 20 let.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj