DBRS Morningstar: “Slovenija je zaupanja vredna država.”

V petek je rating agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (high)’ in stabilne obete. Navkljub gospodarski in zdravstveni krizi, ki ju je povzročila pandemija COVID-19, agencija potrditev bonitetne ocene pripisuje zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike. Agencija sicer ugotavlja, da je pandemija skrčila gospodarstvo in poslabšala stanje javnih financ, vendar hkrati priznava, da ima Slovenija ob nastanku te krize zadostne zmogljivosti, da podpre gospodarstvo brez trajnejših negativnih posledic za njeno boniteto, saj je v to krizo vstopila z javnofinančnim presežkom.

Bonitetna moč slovenske države izhaja iz relativno bogatega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah.

Agencija priznava, da je bila Slovenija v preteklosti ena izmed najhitrejših držav evro območja pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga. Poleg tega ima država stabilni institucionalni okvir. Agencija pričakuje ponovni gospodarski zagon v letošnjem letu na nivo pred krizo 2020, vendar pa bodo demografski trendi znatno vplivali na strukturo javnih izdatkov.

Sloveniji so od izbruha pandemije COVID-19 v letu 2020 potrdili bonitetno oceno dve največji svetovni bonitetni agenciji, in sicer S&P pri AA- (stabilni obeti) ter Fitch A (stabilni obeti). Bonitetna agencija Moody‘s pa je in 2. oktobra 2020 dvignila dolgoročno kreditno oceno Republike Slovenije z Baa1 na A3 s stabilnim izgledom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj