spot_img

Danes se spominjamo generala Rudolfa Maistra

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo današnji državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Slovesnosti ob tem prazniku pa bodo zaradi epidemije že drugo leto zapored v močno okrnjenem obsegu.

General Rudolf Maister je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Prav Maister je v  usodnih letih poskrbel, da je danes Maribor slovenski, da je slovenska Štajerska, da je slovensko Prekmurje in žal le majhen del Koroške. A če bi bilo po Maistrovo, bi bila slovenska Koroška bistveno večja in bi obsegala tako Celovec in Beljak kot tudi Gosposvetsko polje z Vojvodinskim prestolom, Knežjim kamnom in Krnskim gradom.

Znano dejstvo je, da je mesto Maribor tako ali drugače močno povezano z generalom Rudolfom Maistrom, veliko bolj neznano pa, da je Maister po svoji upokojitvi rad počitnikoval v Zavrhu, majhnem kraju osrednjih Slovenskih goric, ki danes spada pod občino Lenart. Velikokrat je ta kraj obiskal, predvsem zaradi vabila prijatelja Franja Štupice.

Leta 1963 so postavili Maistrov razgledni stolp, ga leta 1981 nadomestili z novim in leta 1986 odprli tudi Maistrovo spominsko sobo v tamkajšnji Štupičevi vili.

V čast generalu Maistru je bila prenovljena tudi grobnica v katerem je pokopana tudi celotna družina. Tako v turističnem društvu Rudolf Maister Vojanov Zavrh kakor tudi v družini se strinjajo, da je to izjemnega pomena.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je sicer slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img