spot_img

Danes se spominjamo generala Rudolfa Maistra

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo današnji državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Slovesnosti ob tem prazniku pa bodo zaradi epidemije že drugo leto zapored v močno okrnjenem obsegu.

General Rudolf Maister je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Prav Maister je v  usodnih letih poskrbel, da je danes Maribor slovenski, da je slovenska Štajerska, da je slovensko Prekmurje in žal le majhen del Koroške. A če bi bilo po Maistrovo, bi bila slovenska Koroška bistveno večja in bi obsegala tako Celovec in Beljak kot tudi Gosposvetsko polje z Vojvodinskim prestolom, Knežjim kamnom in Krnskim gradom.

Znano dejstvo je, da je mesto Maribor tako ali drugače močno povezano z generalom Rudolfom Maistrom, veliko bolj neznano pa, da je Maister po svoji upokojitvi rad počitnikoval v Zavrhu, majhnem kraju osrednjih Slovenskih goric, ki danes spada pod občino Lenart. Velikokrat je ta kraj obiskal, predvsem zaradi vabila prijatelja Franja Štupice.

Leta 1963 so postavili Maistrov razgledni stolp, ga leta 1981 nadomestili z novim in leta 1986 odprli tudi Maistrovo spominsko sobo v tamkajšnji Štupičevi vili.

V čast generalu Maistru je bila prenovljena tudi grobnica v katerem je pokopana tudi celotna družina. Tako v turističnem društvu Rudolf Maister Vojanov Zavrh kakor tudi v družini se strinjajo, da je to izjemnega pomena.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je sicer slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img