spot_img

Danes obeležujemo Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, 17. november je že od leta 2008 namenjen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Po nekaterih podatkih, naj bi se na svetu vsako leto prezgodaj rodilo 15 milijonov otrok, v Evropi 500.000, v Sloveniji 1400, kar je več kot 7 odstotkov.

Kako se nedonošenčki razlikujejo od donošenih novorojenčkov?

Nedonošeni se od donošenih novorojenčkov razlikujejo ne le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje: bolj zgodaj ko so rojeni, bolj so nezreli vsi njihovi organi in potrebujejo podporo.

Zato imajo lahko prezgodaj rojeni otroci številne zdravstvene težave. Najpogostejše posledice so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih, imajo tudi višje tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, dihal, srčno-žilnega in dihalnega sistema. Prav dihala in imunski sistem ob rojstvu niso dozoreli, zato so izpostavljeni tudi večjemu tveganju za hujšo obliko okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), ki je zelo pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu.

Kakšen je razpoznavni znak svetovnega dneva prezgodaj rojenih otrok?

Razpoznavni znak svetovnega dneva prezgodaj rojenih otrok so drobne vijolične nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi, belimi nogavicami (Socks for Life – nogavice za življenje) in vijolična osvetlitev znamenitosti, s katero ponazarjamo izjemnost in občutljivost prezgodaj rojenih otrok.

Zaposleni Oddelka za perinatologijo UKC Maribor se zavedajo pomena zagotavljanja varne in skrbstvene oskrbe prezgodaj rojenih otrok, sploh v času Covidpandemije. V ta namen so obdali preddverje porodnišnice in Enoto intenzivne nege in terapije II. stopnje v vijolično barvo.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Še pomnite? 12 mariborskih izdelkov, ki smo jih poznali vsi!

Zgodba o mariborski industriji se je začela pisati v času druge industrijske revolucije, ko so industrijski obrati skoraj v...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img