Danes obeležujemo evrospki dan darovanja organov in tkiv

Vsako drugo soboto v oktobru obeležujemo evropski dan darovanja organov in tkiv. Današnji dan je priložnost, da v Zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, katerega direktorica je prim. Danica Avsec, dr. med., poudarijo pomen posmrtnega delovanja organov in tkiv za namen zdravljenja, uspeh ter kompleksnost transplantacijske medicine.

Kako je epidemija vplivala a transplantacijsko dejavnost?

Kljub temu, da je na svetovni ravni epidemija negativno vplivala na transplantacijsko dejavnost, v Sloveniji pa v lanskem letu upada na račun ustreznih ukrepov in prilagoditev nismo zabeležili. Slovenija tako po podatkih za leto 2020 v svetovnem merilu še vedno ostaja vodilna med vsemi državami glede števila presaditev srca na milijon prebivalcev in dosega vrhunske rezultate v programih presaditev pljuč, ledvic in jeter ter kombinirane presaditve več organov. Trenutno je sicer na čakalnem seznamu za presaditev organa 186 bolnikov, največ pa jih čaka na presaditev ledvice.

Letošnje osrednje sporočilo ob dogodku je »O darovanju organov se moramo bolj sproščeno pogovarjati v krogu družine, bližnjih in v družbi«. Zaupanje javnosti v sistem darovanja se sicer kaže v dejstvu, da je v tem letu 77 % svojcev v pogovoru po smrti bližnjega podalo soglasje za darovanje, meni primarij Avsec.

Želja po vnaprejšnji opredelitvi darovanja organov

A še vedno obstaja želja, da bi se jih glede darovanja organov več opredelilo vnaprej, zato je letos ključna tudi spodbuda k opredelitvi. Direktorica Slovenija-transplant razmišlja: »Morda je res udobneje živeti brez opredelitve, ne razmišljati o smrti, a z odločitvijo bogatimo našo človeškost. Prav vsaka opredelitev šteje, saj lahko z eno odločitvijo večkratno pomnožimo naš dar. Namreč, en umrli darovalec oz. darovalka olajša zdravljenje, podaljša ali reši tudi do 7 življenj. Ne pozabimo, da brez soglasja ni darovanja, in brez darovanja ni zdravljenja s presaditvijo.«

Za ali proti se lahko z veljavnim digitalnim potrdilom opredelite tudi prek spletnega portala eUprava, vašo odločitev pa imate tekom življenja možnost spremeniti. Od leta 2005 se je v register vpisalo 11.300 ljudi, v tem letu pa 686.

- Oglas - spot_img

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:29

Zadnji krog jesenskega dela lige

NK Maribor v nedeljo čaka še zadnji krog jesenskega dela prvenstva. Tekmec bo osmo-uvrščena ekipa Prve lige Telemach Gorica. Ena izmed pomembnejših sprememb v poteku...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content