Danes je dan za “slovenski zajtrk”

Novembra leta  2011 se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora.  Tudi letos na tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan se po vsej Sloveniji izvajajo aktivnosti projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.

Za letošnji jubilejni zajtrk je bil, na pobudo Čebelarske zveza Slovenije, izbran slogan »Zajtrk z medom – super dan!«. Njegova izvedba pa zaradi epidemije letos ni tradicionalna, ampak malo drugačna.

Letos je tako več pozornosti namenjeno samemu ozaveščanju o ključnih sporočilih projekta, in sicer o pomenu rednega zajtrkovanja ter poseganju po živilih iz lokalne bližine. »Hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, je bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana,« pojasnjujejo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer so nosilci projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt Tradicionalni  slovenski zajtrk ima torej širši pomen, saj gre za vzgojo in izobraževanje otrok o temah, kot so zdrav življenjski slog, zdrav način prehranjevanja, pomen lokalne pridelave in predelave hrane, varstvo in skrb za okolje ter vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj. Šole vsebine projekta vsako leto smiselno vključijo v medpredmetno povezovanje, in sicer v gospodinjstvo, biologijo, spoznavanje okolja, likovno umetnost, slovenščino, naravoslovje in tehniko, družbo, geografijo.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj