Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov

0
32

Slednji so z več lokalnimi društvi združeni v Zvezo paraplegikov Slovenije. Že drugič bodo tradicionalni dnevi Izzivi paraplegije malo drugačni, a nič manj praznični. Tako bodo slavnostno skupščino prvič v več kot polstoletni zgodovini zveze izvedli preko spleta, ki je postal že njihov vsakdanjik.

Zveza zastopa interese članstva neprekinjeno od leta 1969, ko se je na pobudo takratnih enajstih vizionarjev pod vodstvom pokojnega Ivana Peršaka pričelo organizirano delovanje.

Letos bodo že drugič zapored obeležili svoj praznik

52 let delovanja zveze bodo obeležili razmeram primerno. Upoštevali bodo epidemiološke ukrepe, se povezali s sodobno tehnologijo, a brez tistih pristnih stikov, ki jih osrečujejo z neposredno človeško toplino, je zapisal predsednik zveze Dane Kastelic. V mislih se bodo zapeljali dve leti nazaj, ko jih virus še ni omejeval in ko so se na njihov praznični dan s slovesno skupščino in spremljevalnimi dogodki spomnili na ustanovitev in uspešen razvoj organizacije.

Rdeča nit delovanja zveze je doseganje socialne pravičnosti in enakih možnosti ter ustvarjanje pogojev za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v življenje, delovno okolje in v vse oblike družbenega življenja ob enakih pogojih, kot jih imajo zdrave osebe. Ob tem poskušajo uveljavljati človekove pravice in avtonomnost paraplegikov in tetraplegikov kot posameznikov in skupin, so navedli v zvezi.

Kastelic izpostavil trenutne najpomembnejše prioritete, premier Janša z pozitivnimi besedami

“Da se v zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vpiše pravica do obnovitvene rehabilitacije, ki jo imajo poleg ostalih najtežje gibalno oviranih invalidov tudi para in tetraplegiki, da se odpravi diskriminacija med invalidi, ki jo je povzročilo sprejetje pokojninskega zakona leta 1993, in da se zagotovi stabilno financiranje naših posebnih socialnih programov in delovanja”, je dejal Kastelic.

Predsednik vlade Janez Janša vsem paraplegikom in tetraplegikom čestita ob današnjem slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov. Poudarja, da vlada načelo “nič o invalidih brez invalidov” jemlje resno. Kot je zapisal, verjame, da bo tudi preizkušnja z epidemijo premagana, kot že mnoge doslej.

“Epidemija novega koronavirusa je spremenila naša življenja in ni prizanesla nikomur. Razgalila je našo ranljivost in šibkost. Nam vzela zdravje in žal tudi mnoga življenja. Nas soočila z vprašanji, pred katerimi smo predolgo zatiskali oči,” je zapisal v voščilu paraplegikom in tetraplegikom Janša.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here