V nedeljo je državni praznik Dan spomina na mrtve. Gre za različico krščanskega praznika vseh svetih. Letos bo praznik zaradi epidemije potekal precej drugače kot v preteklosti.

Prvi november je po krščanskem izročilu izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Državni praznik dan mrtvih se v Sloveniji časovno skoraj pokriva s praznikom vseh svetih. Prazniku so vedno pripisovali velik pomen, kar dokazuje post na predvečer praznika, obenem pa je dan spomina na mrtve lahko tudi izraz hvaležnost za vse, kar so nam zapustili.

Na dan spomina na mrtve se ljudje množično odpravljajo na pokopališča na grobove bližnjih ter tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence in ikebane. Na ta dan po državi potekajo žalne slovesnosti in verski obredi za umrle, a letos bodo le-te potekale drugače kot pretekla leta.

Dan mrtvih izkoristimo da se spomnimo preminulih oseb, nove razmere pa kličejo tudi k razmisleku o sebi in prioritetam, ki jih v življenju zasledujemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj