spot_img

Dan koruze v Turnišču

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V letu 2021 so na priporočeno sortno listo uvrščeni hibridi koruze, ki so v uradnem preizkušanju dosegli večje pridelke. Večja pozornost je bila tokrat namenjena stabilnosti pridelka, ki nam pove kako se je hibrid odzival na različne okoljske dejavnike v preizkušanju, tako na razlike v podnebju kot razlike med posameznimi lokacijami preizkušanja.

Na posestvu Biotehniške šole Ptuj v Turnišču na Ptuju je  potekal  Dan koruze. Dogodek je v prvi vrsti namenjen predstavitvi hibridov koruze različnih semenarskih hiš, je pa tudi zanimiv strokoven spremljevalni program. Na njivi so tako posadili več kot 50 vrst različnih hibridov koruze, ki so jih imeli kmetje možnost podrobno spoznati.

Izbira prepoznih hibridov je bila tudi v letu 2020 med pogostejšimi napakami pri pridelavi koruze. V tem letu je bilo to še bolj izrazito, ker sta ugodna razporeditev padavin med vegetacijo koruze in nižje temperature med vegetacijo omogočili daljšo vegetacijsko obdobje. Tudi sproščanje vlage iz zrnja po fiziološki zrelosti je bilo počasnejše.

Izbira ustreznega hibrida za specifične pedo–klimatske razmere je med najpomembnejšimi ukrepi pri pridelovanju koruze. V teoriji ima hibrid največje možnosti za doseganje svojega genetskega potenciala, če raste na primernem zemljišču, v zanj optimalnih klimatskih razmerah in je podprt z ustrezno tehnologijo pridelave.

V drugi polovici oktobra bodo posamezne vrste tudi analizirali – tako njen pridelek kot tudi vse ostale parametre. A to ni edino polje, na katerem opazujejo lastnosti hibrida koruze.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img