Dan, ko mošt postane vino

Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, ki pomeni sklenitev opravil v vsakoletnem vinogradniškem obdobju. Na ta dan na družinskih mizah in različnih prireditvah običajno postrežejo značilne jedi, kot so gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Poslabšanje epidemičnih razmer je preprečilo tudi letošnja martinovanja na prostem, nekateri organizatorji so se odločili za spletne oblike. Vinarji zagotavljajo, da je narava poskrbela za odlično žlahtno kapljico, sicer po količini nekoliko manjšo, a po kakovosti vrhunsko.

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.

Martinovo ni le praznik vina, temveč ta dan zaznamuje tudi kulinarično izobilje. Poleg vina so obvezne tudi pojedine, pri čemer so tradicionalno najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. V slovenski tradiciji se ob tem dnevu pečejo tudi slastne pogače, potice in druge sladke dobrote.

A napredek vinorodnega okoliša Štajerske je iz generacije v generacijo večji. Danes tradicionalne jedi nadomeščajo kulinarični spektakli.

Gospodarna pridelava grozdja omogoča veliko število sort od ranih do poznih, od belih do rdečih, od nearomatičnih do aromatičnih, od takih, ki dajejo prijetno pitna vina do takih, ki dajejo možnost pridelave kakovostnega in vrhunskega vina. Evolucija vinorodnega okoliša pa se preko mlajše generacije vztrajno nadaljuje.

Veselje, ko iz mošta nastane pravo vino, je v Sloveniji neprimerljivo s katerim koli drugim praznikom, saj je vsak sedmi Slovenec vinogradnik. Tako smo današnjo oddajo Bogastvo zemlje posvetili prazniku rodovitne jeseni, Martinovanju.

video novice

00:03:42
00:02:58
00:04:09
00:03:32

Dan, ko mošt postane vino

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj