spot_img

CureVac umaknil svoje cepivo proti covidu-19 iz Eminega postopka odobritve

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Nemško biotehnološko podjetje CureVac je svojega prvega kandidata za cepivo proti covidu-19 CVnCoV umaknilo iz postopka pridobivanja odobritve pri Evropski agenciji za zdravila (Ema).

Razlog je nizka učinkovitost cepiva, CVnCoV je cepivo mRNA

Kot so danes pojasnili pri podjetju iz nemškega mesta Tübingen, so domnevali, da bo Ema odobritev izdala šele v drugem četrtletju prihodnjega leta. Uradne vloge za odobritev cepiva CVnCoV sicer še niso vložili. CVnCoV je bil še vedno v tako imenovanem tekočem postopku odobritve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

CureVac je konec junija sporočil, da je učinkovitost njihovega kandidata za cepivo prve generacije manjša od nekaterih drugih cepiv. V začetku julija je biotehnološko podjetje domnevalo, da bo Ema kljub nizki učinkovitosti odobrila cepivo.

Cepivo CureVaca je po končni analizi pokazalo 48-odstotno učinkovitost proti covidu-19 pri vseh starostnih skupinah, kar pomeni, da je bistveno manj učinkovito kot druga cepiva mRNA. Podjetje sedaj želi s svojim britanskim partnerjem GlaxoSmithKline (GSK) osredotočiti na razvoj novega cepiva proti covidu-19.

“Globalni boj proti pandemiji se nadaljuje. Spremenile so se zahteve po učinkovitosti za spopad z virusom in pojavile so se nove različice,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor CureVaca Franz-Werner Haas. Dodal je, da bo podjetje uporabilo znanje, ki ga je dobilo pri prvem kandidatu za cepivo.

Sledi naprednejša druga generacija cepiva

CureVac je z Evropsko unijo vnaprej sklenil pogodbo za 450 milijonov odmerkov cepiva, ko bi to dobilo odobritev Eme. Po navedbah CureVaca bo sedaj ta pogodba prenehala veljati. Dodali so, da ostajajo v pogovorih z Evropsko kobmisijo o cepivu druge generacije.

CureVac so ustanovili pred 21 leti na temelju akademskega raziskovalnega projekta univerze v Tübingenu. Podjetje so ustanovili nemški biolog Ingmar Hoerr, ki velja za pionirja na področju tehnologije mRNA, francoski raziskovalec Steve Pascolo ter Florian von der Mülbe v sodelovanju z nemškima profesorjema Hansom-Georgom Rammenseejem in Güntherjem Jungom.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img