Mariborska podružnica Slovenskega podjetniškega sklada je v zadnjem tednu dni izdali preko 900 sprejetih sklepov za t.i. covid kredite. Gre za pomoč mikro in malih podjetjem, ki jih je epidemija koronavirusa prizadela do te mere, da je bilo njihovo delovanje delno ali v celoti onemogočeno. Posledično pa so beležili tudi velike finančne izgube.

Določene gospodarske panoge so v času epidemije, zaradi svoje narave dela, beležile skoraj 100% upad dohodka, predvsem v luči strogih zajezitvenih ukrepov. Pri tem izstopajo gostinsko- turistična branža in industrija srečanj.
Tudi mariborska občina pa do 9. septembra sprejema odprte prijave na dva javna razpisa. Prvi je namenjen dodelitvi pomoči pri samozaposlovanju, za kar je na voljo 250 tisoč evrov, drugi pa je naslovljen predvsem na mikro in mala podjetja za nakup nove opreme, ki je ocenjen na okoli 150 tisočakov.

Po besedah direktorice območno obrtniške zbornice Maribor Leonide Polajnar je gospodarska klima v tem trenutku sicer ugodna, a o tem opozarja na znatno povišanje blaga in storitev na praktično vseh ravneh.
Veliko težavo pa predstavlja tudi pomanjkanje kvalitetnega kadra, ki se je iz degradiranih panog v času epidemije prekvalificiral na druga delovna mesta in zaradi negotove situacije tam tudi ostal. Prednjači gostinsko-turistični sektor, a še zdaleč ni edini, kjer se pojavljajo tovrstne problematike.

Na območno obrtni zbornici Maribor pa poudarjajo, da bo za normalno delovanje gospodarstva v jesenskem času nujna čim večja precepljenost. Ponovnega lockdowna si tako mariborsko kot tudi vseslovensko gospodarstvo preprosto ne more več privoščiti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj