Vloga civilne zaščite Republike Slovenije je v drugem valu epidemije drugačna, kot je bila v prvem valu. Če je v Civilna zaščita v začetku leta 2020 skrbela predvsem za skladiščenje in distribucijo velikega števila varovalne opreme, je v zadnjih mesecih fokus na materialni in kadrovski pomoči zdravstvu na vseh nivojih.

Epidemija je bila nova izkušnja tudi za Civilno zaščito Republike Slovenije. Zdravstvena kriza ob izbruhu nalezljive bolezni je terjala tudi veliko logistično operacijo, saj je bilo potrebno razdeliti več kot 35 milijonov kosov zaščitne opreme.

Skupaj je v prvem valu sodelovalo več kot 206.000 pripadnikov civilne zaščite. V drugem valu je bilo teh manj, njihove naloge pa so zajemale predvsem materialno in kadrovsko pomoč zdravstvu.

Državni načrt za zaščito in reševanje je sicer aktiviran že 124 dni, kar je rekord. Kljub temu v drugem valu sodeluje bistveno manj pripadnikov, v prvem valu je bilo v povprečju aktiviranih 2600 pripadnikov na dan, v drugem pa 1300. Šestan je sicer prepričan, da se bo delo Civilne zaščite nadaljevalo tudi po epidemiji, ko bo potrebno reševati zdravstvene in socialne težave, ki se bodo zagotovo pojavljale.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj